Vem betalar vem?

mars 1, 2009

DN påstår sig ha granskat en av de största proteststormarna i modern svensk historia, protesterna mot FRA-lagen. Genom insinuationer och konspirationsteorier försöker man förminska de massiva protesterna och få det till att det var en anonym sponsor som genom pr-konsulter lurade bloggare att protestera. Rick Falkvinge har förstått det bakomliggande resonemanget;

saker kan bara fungera om någon har en chef och om någon betalar.

Han sammanfattar också det hela med:

De här två journalisterna, och DN som företag, förolämpade just precis hela kollektivet av politiska bloggare genom att påstå att de bara gjort som de har blivit tillsagda, att det ligger PR-byråer bakom alla politiska bloggar, och dessutom har bloggarna fått betalt för det.

Det är nog inte ett speciellt smart karriärdrag.

Hanna Wagenius väntar fortfarande på sin lönecheck, och hon är i gott sällskap. I skrivande stund räknar DN själva till 86 bloggar som länkar till artikeln, jag har inte gått igenom alla men jag tror det blir svårt att hitta någon som känner i igen sig i artikelns patetiskt vinklade sanning.

Den första frågan som nu måste besvaras är såklart HUR lyckades pr-konsulterna så snabbt mobilisera så många bloggare för att smutskasta de fina journalisterna på sveriges näst största morgontidning, och är det samma anonyma sponsor som står för kulorna?

Den andra frågan är vem som betalar DN? Ett resultat på 37 miljoner förra året upprepas knappast med vikande annonsintäkter,  nya affärsområden kan vara en lösning. För det kan väl inte vara så att det inte finns någon som betalar, att det inte finns någon beställare? Eller är det bara den krystade analysen som gör mig misstänksam?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: