Hur potent är trumpeten?

mars 1, 2009

Tyvärr är det nog inte så många som har glömt Tanja Bergkvists amatörmässiga analys av genusvetenskapen. Att artikeln över huvud taget publicerades någon annanstans än på metros insändarsida (mellan ”ta ner fötterna från sätet!” och ”låt kungen bära svärd till vardags”) är ett mysterium eftersom författaren knappt ens argumenterar för sin sak utan utgår från sina egna sanningar. En kort sammanfattning: Att ifrågasätta könsroller är skadligt. Feministerna vill förbjuda rosa kjolar.

Med sin totalt irrelevanta akademiska titel som stöd har hon återigen lyckats få en artikel publicerad, denna gång raljerar hon över att även musiken som vetebskap ska analyseras ur genusperspektiv. Att projektet ”trumpeten som genussymbol” har beviljats en halv miljon är tydligen ett problem.

Först måste här påpekas att en halv miljon till ett treårigt forskningsprojekt är kaffepengar. Att Tanja inte ens försöker argumentera för att det är ett problem känns igen från den tidigare artikeln, istället utgår hon från att alla är överens om att det är dåraktigt att lägga pengar på den här typen av forskning. Istället ägnar hon 70% av texten åt att berätta att genusperspektiv i matematisk litteratur inte intresserar henne. Relevans, någon?

Själv tycker jag faktiskt att det ska bli intressant att läsa resultatet, men jag är ju också hjärntvättad eftersom jag ogillar att män och kvinnor lever på olika villkor.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: