Näste i raden att förvränga IPRED-frågan.

november 26, 2008

Jan Guillou försöker precis som Beatrice Ask att få IPRED-lagen att handla om upphovsrätt. Justitieministerns hållning är knappast förvånande, att tjäna pengar på ägande är en mycket viktig rättighet i moderaternas idiologi. Guillou är mer specifikt bekymrad för författarkårens inkomster som av förklarliga skäl kommer av just rättighetsinnehav (det är svårare att ge live-spelningar för författare).

Det har presenterats mycket intressant kritik mot IPRED-lagen, det mesta finns samlat på stoppaipred.nu. Tyvärr, tycker jag, ägnas en stor andel åt att diskutera fildenlning och uphovsrätt (även där har motsåndsrörelsen mycket bra underlag) men det gör att förespråkarna kommer undan den stora frågan; rättsäkerheten.

Visst har Guillou rätt i att en stor andel av motståndarna mest är intresserade av att fortsätta med fildelning, men att därifrån gå till att det är det som frågan handlar om är tveklöst guilt by association. Tveksamheten runt rättssäkerheten svarar han med att det ligger på ungefär samma nivå som att privata näringsidkare använder övervakningskameror. Liknelsen är helt bisarr i mina ögon.

Privata näringsidkare har inte bara kameror utan även säkerhetsvakter och butikskontrollanter. Dessa kan gripa och hålla kvar snattare i väntan på polis. Motsvarande möjlighet har även vakterna som jobbar med att sätta dit fildelare. Det nya lagförslaget ger möjligheter som i en fysisk butik skulle kunna illustreras så här: Om larmet går på Åhléns skyndar sig vakterna fram och konstaterar att det befinner sig 7 personer mellan larmbågarna. Det finns visst bara en sak att göra: slumpvis välja en skyldig. Att ringa polisen orkar ingen med, de är så sega ändå. Den skyldiga ställs inför ett val: pynta 5000 eller åtal. ”Vi såg vad du gjorde…”

Acceptabelt? Oavsett hur man ställer sig till fildelningsfrågan kan jag inte förstå hur någon kan tycka att det här är rimligt. Konsekvenserna är totalt jävla orimliga i förhållande till brottet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: