Vikten av att sätta gränser.

november 22, 2008

Som småbarnsförälder har jag lärt mig behovet av att sätta gränser, för gränserna testas, oavbrutet. Det är inte enkelt och lyckas inte alltid helt perfekt, men inte fan kan jag låta bli för det.

Det finns vuxna människor som lider svårt av bristen på gränser. Stackare som inte vet hur det känns att ha en fast med vänlig hand som visar rätt väg i livet. En av dessa stackare är postens styrelseordförande Marianne Nivert. På frågan om hur den berömda VD-lönen bestämdes svarar hon att han fick lika mycket som den förra VD:n. Denne fick hälften så mycket i lön, men lika mycket till satte undan till pensionen (fåglarna i hans hemstad kommer att drabbas av svår fetma). Eftersom Nordström redan får några mille om året i pension från nordea fick han alla pengar i lön. Logiskt. Eller?

Hur den förre VD:ns lön bestämdes nämn inget om, men svaret är nog ungefär detsamma. Frågan: varför just denna nivå? kan nog ingen svara på. En viss Blogge Bloggelito försöker få det till att marknaden bestämmer lönen och undrar om man kan begär att Zlatan ska avsäga sin bamsinglön på samma sätt som Nordström nu gjort. Det finns en skillnad. Zlatan är en produkt. Han är i mångas ögon unik. En person det handlas med. Den som bjuder högst får honom. Att en VD-lön i ett stort företag bestäms av marknaden är ren jävla lögn. Det skulle isåfall betyda att det inte finns någon som klarar jobbet lika bra som kan tänka sig att göra det för mindre pengar. Tror någon på det? Hur stor är arbetslösheten bland ekonomer?

I toppen av varje stort företag finns en styrelse. Det är i praktiken en grupp gubbar, godtyckligt ihopsatt från en urvalsgrupp bestående av likadana gubbar. I teorin bestäms styrelsens arbete av företagets ägare, men det är här gränserna saknas. Avståndet mellan ägarna och styrelsen är så stora att en fråga måste vara stor och viktig för att det ska bli någon reaktion från ägarsidan, hur stor är den gräns som testas. Hur stor måste VD:ns lön bli? Hur mycket kan styrelsen ge sig själv i bonus? Det handlar inte om kompetens, inte heller om frånvaro av densamma. Det handlar om fjortonåringar på skolresa.

Annonser

2 svar to “Vikten av att sätta gränser.”


  1. Argumentet faller lite av sig självt. Du säger att Zlatan är en produkt, men i fallet med en VD är det orimligt att tro att ingen klarar jobbet lika bra. Naturligtvis finns det chefer med olika hög kompetens.

    Man kan inte bara slänga in en ekonom och anta att han ska klara jobbet lika bra. Liksom man inte kan slänga in Anders Svensson i Inter och hoppas att han gör mål. Problemet med folk är att man av någon outgrundlig anledning fått för sig att arbetet som VD är enkelt som vem som helst kan göra precis lika bra.

    Jag säger inte att lönerna alltid är korrekta men vill man verkligen ha en okvalificerad person som högste ansvarig i ett företag som har tusentals anställda.

  2. centrifug Says:

    Nej, och det var inte heller min poäng. Rätt person med rätt kompetens på rätt plats kan kosta en hel del, och ändå vara det rationella valet. Det jag ifrågasätter är egentligen inte nivån (att många stör sig på summan i sig förstår jag visserligen, men det är en annan diskussion) utan att lönen är satt mer eller mindre godtyckligt.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: